Op kamers op budget

Wanneer je begint met je studie, ga je misschien wel op kamers. Dat is natuurlijk leuk omdat je je kamer dan helemaal kunt inrichten zoals je wil. Dit gaat meestal gepaard met meerdere tripjes naar Ikea (want, laten we eerlijk zijn, bij de Zweedse grootgrutter moet je nog wel eens terug wegens missende schroefjes of iets dergelijks, maar ook voor de ijsjestapmachine). Leuk, leuk, leuk! Maar hoe zorg je er nou voor dat je kamer niet binnen de kortste keren is veranderd in een soort graaibak die je bij de Drie Dwaze Dagen ook wel ziet? Hieronder geef ik je wat tips op basis van eigen ervaringen.

Afhankelijk van hoe de vorige bewoner je kamer heeft achtergelaten, is het soms noodzakelijk om de muren te verven. Afgepulkte buddygum en plakband laten soms lelijke plekken achter, die je met latex weg kunt werken. Persoonlijk vind ik het fijn als de muren wit zijn, omdat dat een rustige basis geeft. Daarna kun je losgaan met kleurige lijsten en posters, die je er ook weer af kunt halen als je ze zat bent.

Dan komt het inrichten. Je werkt het prettigst in een lichte omgeving, met name bij daglicht. Probeer je werkplek dan ook dichtbij je raam te plaatsen (maar zorg dat je niet tegen de zon in hoeft te kijken, want dan moet je met je ogen gaan knijpen en daar kan je hoofdpijn van krijgen). Zelf vind ik een licht bureau prettig werken, omdat dit het licht van buiten weerkaatst. Bovenstaand budgetproof bureau van Ikea (Expedit, ca. 85 euro inclusief kastdeel) is daar een goed voorbeeld van. Het handige aan deze combinatie is dat je niet ook nog eens een boekenkast hoeft te kopen, maar dat deze er meteen ‘aan’ zit. Scheelt zowel in de ruimte als in de kosten. Je kunt hier ook allerlei inzetjes voor kopen met bijvoorbeeld lades en deurtjes… helemaal naar eigen wens dus. Zelf vind ik het prettig om zo weinig mogelijk clutter om me heen te hebben, dus boeken zitten bij mij achter een deurtje. Dat staat wel zo opgeruimd.

Mocht je een dergelijke kast te ‘standaard’ vinden (want, laten we wederom eerlijk zijn, zo’n beetje elke student heeft deze kast), kun je altijd nog terecht bij This Is My Ikea, alwaar je je meubel naar wens kunt customisen.

Afhankelijk van de grootte van je kamer kun je kiezen voor een hoogslaper met daaronder een bureau of een laag bed. Ik heb ‘vroegaah’ een hoogslaper gehad en heb me ontelbare keren gestoten aan zowel het plafond als aan de onderkant van het bed (wanneer ik opstond vanaf mijn bureau). Voor langere mensen dus wellicht iets om te overwegen. Het voordeel van een hoogslaper is dan weer wel dat het veel ruimte bespaart. Als je het niet ziet zitten om onder je bed te werken (het kan een vrij donker gedeelte worden als je zit te werken), kun je er ook voor kiezen om een kledingkast onder je bed te plaatsen. Dit scheelt wederom ruimte, maar je hoeft er niet zodanig vaak te zijn dat je ontelbare keren je hoofd stoot. Mocht dat niet passen, zou je ook kunnen kiezen voor een kledingroede of kledingrek.
Het voordeel (of misschien wel nadeel) van een laag bed is dat je het kan gebruiken als bank (er zijn namelijk ook speciale bedden met een soort ‘achterleuning’ die je kunt omtoveren als bank. Het is dan alleen wel heel verleidelijk om, tijdens het schrijven van een essay, er even bij te gaan liggen… Zzzz…

Tot zover de tips voor het inrichten voor je studentenkamer. Dit waren alleen de basics. Er staat een artikel in de planning over het handig inrichten en organiseren van al je spullen, op een manier dat het geen steriele ruimte wordt (je kamer mag immers best gezellig zijn ;)).

Liefs,
Nine.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s